Safra Kesesi Taşı Belirtileri ve Teşhisi

Safra Kesesi Taşı Belirtileri ve Teşhisi

Safra kesesi taşında, karnın sağ üst tarafında, sırta ve omuza vuran bir ağrı varlığı, kalp krizi belirtileriyle karıştırılabiliyor. Bu ağrı, özellikle ağır yağlı yemeklerin ardından çok daha şiddetli yaşanır, çünkü yağlı yemeklerin sindirimi için safranın içindeki maddelere daha fazla gereksinim duyuluyor. Bazen küçük taşların keseden düşerken “safra yolları koliği” ortaya çıkıyor ve sancıya neden oluyor. Hastada üşüme, titreme ve ateş varsa, bu durum safra kanallarında iltihap (kolanjit) olduğuna işaret ediyor, akut pankreatitte ise belirtiler daha şiddetli görülüyor.

Safra kesesi taşlarının çoğu belirti vermez. Eğer taş safra kesesi çıkışını tıkarsa aşağıda anlatılan safra kesesi iltihabı meydana gelir. Taş safra kesesi kanalından çıkıp ana safra yolunu tıkarsa karın ağrısı, ateş, sarılık meydana getirebilir. Bu durumda tanı için kan tetkikleri ve karın USG’si yapılır. Kan tetkiklerinde beyaz küre denilen hücrelerde, karaciğer enzimlerinde (AST,ALT),safranın içeriğinde bulunan bilirübinde, safra yolları tıkanıklığını göstermede yardımcı enzimlerde(ALP,GGT) artış görülebilir. Karın USG’sinde ana safra kanalında taş ve kanalın çapında artış saptanabilir. Bu durumda ERCP denilen, ağızdan ucunda kamera bulunan esnek bir hortumla ana safra kanalının bağırsağa açıldığı bölgeden safra kanalına girilerek taş olup olmadığına bakılır. Hortumun ucundan küçük bir balon şişirilerek safra kanalı sıvazlanır ve taşın bağırsağa düşmesi sağlanır. Ayrıca safra kanalının bağırsağa açıldığı bölgede bulunan düz kasa küçük bir kesi yapılarak safranın akışı rahatlatılabilir.

Prof. Dr. Fatih AĞALAR
Genel Cerrahi Uzmanı

 

Safra kesesi hastalıkları teşhis ve tedavisi için İstanbul’da Genel Cerrah Prof. Dr. Fatih Ağalar ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş

WhatsApp'dan sorun!