Safra Kesesi Taşları Nasıl Oluşur? Tanısı Nasıl Konur?
Safra Kesesi Taşları Nasıl Oluşur? Tanısı Nasıl Konur?
Safranın içeriğinde bulunan maddelerin (kolesterol, bilirübin) kristal şeklinde çökmesi, daha sonra bunların bir araya gelmeleriyle oluşur. Tek veya çok sayıda taş gelişimi olabilir. Safra kesesi taşlarının tanısı karın ultrasonografisi’yle konulur. Röntgen filminde safra kesesi taşlarının çoğu görülmez. Ancak kalsiyum içeriği çok fazla olan taşlar röntgen filminde görülebilir.
Safra Kesesi Taşları Neden Oluşur?
Safranın içinde askı halinde bulunan maddelerin oranlarında bir bozulma olduğunda çökme ortaya çıkıyor. En sık kolesterol çökmeleri görülüyor ancak nadiren kan yıkımının olduğu bazı kan hastalıklarında, bilirubin taşları oluşabiliyor. Kristaller halinde oluşan çökeltiler zamanla birleşerek küçük parçacıklar haline gelince de “safra çamuru” olarak tanımlanan birikim oluşuyor. Bazen de 3 ile 5 cm’ye kadar büyümüş taşlar görülebiliyor. Çok küçük parçacıklar safra ile birlikte onikiparmak bağırsağına geçebilirken, safra kesesinde veya kanalda kalan ve giderek büyüyen taşlar kanalı tıkayabiliyor.
Prof. Dr. Fatih AĞALAR
Genel Cerrahi Uzmanı
Safra kesesi hastalıkları teşhis ve tedavisi için İstanbul’da Genel Cerrah Prof. Dr. Fatih Ağalar ile iletişime geçebilirsiniz.